LT    EN    RU
Produkcija
 
 
Kontaktai

UAB VETAGRA

 

Registracijos adresas:

Dvaramiškio g. 4, Aukštupėnų k., LT-40104 Kupiškio r.

 

Gamyba ir didmeninė prekyba: Draugystės g. 4, Valčiūnų k., Vilniaus r.

 

Tel.:

+370-699-11826,

+370-600-24144.

El. paštas: info@senojialiejine.lt

Tinklapis: www.senojialiejine.lt

 
Judros aliejus
 

 

 

"Senosios aliejinės" judrų aliejus apdovanotas parodos "Agrobalt 2012" aukso medaliu!

 

Sėjamosios judros (lot. Camelina sativa, angl. big-seed false flax, false flax, gold-of-pleasure, pranc. cameline cultivee, vok. behaarter leindotter, rus. рыжик). Šis augalas dar vadinamas „malonumų auksu“. Judros priklauso kryžmažiedžių šeimai, kaip ir rapsai, garstyčios, kopūstai.
 

Sėjamosios judros  yra vienas seniausių kultūrinių augalų. Jos kildinamos net iš neolitinio amžiaus laikų. Judros gimtine laikoma Rytų Europa ir Pietvakarių Azija. Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad judros buvo auginamos dar bronzos bei geležies amžiuose, daugiausia Rytų ir Pietų Europoje.
 

Įprastais augalais judros tapo apie 400–500 metų prieš Kristų. Judros buvo auginamos vienos ar su linais. Sėklos buvo naudojamos kasdieniniam maistui (kaip linų ir kviečių). Judrų sėklų buvo dedama kepant duoną, kartu su avižų kruopomis iš jų verdama košė.  Be to, judrų aliejus buvo plačiai naudojamas aliejiniuose žibintuose.
 

Judrų sėklose yra 28–42 proc. aliejaus, kurio didžiausia vertybė yra didelis naudingų nesočiųjų riebalinių rūgščių kiekis, iš kurių polinesočiosios riebiosios rūgštys Omega-3 sudaro apie 36 % ir Omega-6 apie 18 %.
 

Judros aliejaus naudojimas kulinarijoje. Šaltu būdu išspaustas judrų aliejus iš pradžių būna tamsios spalvos, tačiau greitai tamsiosios dalelės nusėda ir aliejus tampa šviesiai geltonas. Kaip ir kitų kryžmažiedžių augalų aliejus, judrų aliejus turi šiek tiek aštroką prieskonį, tačiau jis nėra nemalonus. Judros aliejus jau seniai naudojamas dietinėje ir vegetarinėje mityboje. Nerafinuotas judros aliejus pasižymi apetitą žadinančių aromatu ir pikantišku, lengvai aštroku skoniu (primenančiu krienus). Būtent dėl to judros aliejus nuo senovės naudojamas salotose, užpiluose, padažuose, su virtomis daržovėmis. Labai tinka patiekalams iš kruopų (plovui, košėms, garnyrams).